Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   300 km de drumuri nou…

300 km de drumuri nou în Moldova, finanţate de o corporaţie americană

Corporaţia Provocările Mileniului (SUA), în conlucrare cu Administraţia de Stat a Drumurilor, va desfăşura, în perioada 30 aprilie – 7 mai curent, un şir de discuţii publice axate pe elaborarea studiului de fezabilitate şi proiectarea preliminară a unor segmente de drumuri naţionale în cadrul proiectului de reabilitare a drumurilor al Programului Compact.  Discuţiile publice vor fi organizate zonal şi vor cuprinde mai multe localităţi rurale situate în preajma a trei drumuri ce urmează a fi renovate la prima etapă: M-2 (Sărăteni-Soroca-Unguri) – 135 km, M-14 (Bălţi-Criva) – 134 km şi M-21 (Chişinău-Dubăsari) – 36 km.

 Prima întrunire va fi organizată, la 30 aprilie, începînd cu ora 10.00, în incinta sălii de festivităţi a primăriei comunei Grătieşti, aflată sub jurisdicţia municipiului Chişinău.

 Obiectivul principal al discuţiilor publice este colectarea opiniilor grupurilor interesate privind metodele optime de planificare, proiectare şi implementare a proiectului de reabilitare a drumurilor. Antrenarea publicului în activităţile de planificare participativă constituie o cerinţă a Corporaţiei Provocările Mileniului.

Studiul de fezabilitate include şi efectuarea unei evaluări a impactului social şi de mediu al activităţilor de reabilitare, precum şi de exploatare ulterioară. Scopul evaluării sociale şi de mediu constă în determinarea potenţialelor efecte negative asupra mediului şi comunităţilor, precum şi elaborarea unor măsuri de diminuare a acestora.

 Lucrările de reconstrucţie a drumurilor ce vor fi selectate sînt planificate să înceapă după procedura de semnare a Programului Compact, preconizată pentru luna septembrie a anului curent. Reabilitarea nemijlocită va demara în urma selectării, pe bază de concurs internaţional, a unui contractor.

 Implementarea Programului Compact este prevăzută pentru o perioadă de cinci ani.